Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I berggrunden under fårhagen ska värme sparas till vintern. Tanken är att det ska räcka till att värma upp delar av stadsdelen Vallastaden i Linköping. Foto: Mimmi Moberg/SVT

De lagrar värme i berggrunden i Linköping – ska användas i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Ett berg i Linköping ska fungera som ett uppladdningsbart batteri för att spara värme till vintern. Tekniska verken genomför nu ett försök att ta tillvara på spillvärme.

I ett berg, under en fårhage, i Vallastaden i Linköping ska värme sparas till vintern. En bit bort ligger avfallsförbränningen där sopor eldas och där produceras fjärrvärme. Men under sommaren går inte all värme åt.

– En del av den används till kranvatten och fjärrkyla men vi får också en del värme över och nu ska vi se om vi kan spara den till vintern, säger Henrik Lindståhl, forskning- och utvecklingsingenjör på Tekniska verken i Linköping.

I klippet ovan får vi följa med Henrik Lindståhl när han visar upp det avancerade rörsystemet.

Termiskt batteri

Överskottsvärmen värmer upp grundvattnet som cirkulerar i berget. På så sätt laddas berget med värme som förhoppningsvis ska kunna lagras till vintern.

– Berget blir som ett termiskt batteri. Under de kommande månaderna kommer vi genomföra och utvärdera flera tester. Förhoppningen är att anläggningen kan användas för att värma upp delar av stadsdelen Vallastaden redan i vinter, säger Jan Bergland, vd på Energy Storage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.