Johanna Karlsson och Saga Helin är tillbaka på platsen där de förhindrade en överfallsvåldtäkt på en kyrkogård i Norrköping. Hör dem berätta. Foto: SVT

De lyckades stoppa våldtäkten – gärningsman döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En natt i november var en man på väg att våldta en kvinna på en kyrkogård i Norrköping. Men två unga kvinnor såg övergreppet och lyckades stoppa gärningsmannen.

– Jag tror att vi båda var väldigt rädda, berättar Saga Helin.

Det har nu gått två månader sedan övergreppet. Saga Helin och Johanna Karlsson är tillbaka på brottsplatsen, Matteus kyrkogård i Norrköping, för första gången sedan det hände.

– Det känns jobbigt att vara tillbaka, det är mycket känslor, säger Saga Helin.

Hon talar om den natt i november förra året då hon och hennes kompis Johanna upptäckte att något inte stod rätt till mellan en man och kvinna.

– Vi satt i bilen när vi såg att det pågick nånting som inte såg ok ut, berättar Saga. 

– När vi förstod vad som höll på att ske sprang vi fram, säger Johanna.  

”Var båda väldigt rädda”

De insåg att det rörde sig om ett våldtäktsförsök och det var uppenbart att kvinnan gjorde motstånd. Det har de även fått bekräftat i efterhand, under rättegången, där de själva har deltagit som vittnen.

– Vi såg att mannen var påverkad och tänkte att han kunde ha vapen på sig, säger Johanna Karlsson.

– Jag tror att vi båda var väldigt rädda. Det var en mörk natt och man kan inte veta vem man har att göra med, men vi agerade på magkänsla, säger Saga Helin.

I klippet ovanför berättar Saga och Johanna mer om vad som hände den natten.

Hyllas av polisen

I fredags dömdes mannen i Norrköpings tingsrätt till 1,5 års fängelse, utvisning i fem år, samt att även betala skadestånd till kvinnan.

”De avbröt våldtäkten med sin egen säkerhet som risk”, enligt Polisen i Norrköping. Foto: Polismyndigheten

Nu hyllas Saga och Johanna av polisen i Norrköping som skriver så här på sin Facebook-sida: 

”En ung kvinna har fått upprättelse och skadestånd för det oerhörda lidande detta innebär för henne. Detta väldigt modiga och rådiga ingripande är hedervärt och det vill vi uppmärksamma. Vi har även nominerat Saga och Johanna till årets medborgarmedalj. Tusen tack för er hjälp!”

– Det känns förstås ärofullt, men framför allt känns det bra för rättvisans skull, säger Saga Helin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.