Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Melek och Muhammet har längtat efter fastemånaden ramadan och i år vill de dela med sig av sin mat och kultur och bjuda in andra. I videon pratar paret om initiativet. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

De vill fira ramadan med fler – bjuder främlingar på middag

Publicerad

Den muslimska fastemånaden ramadan är här och för många som fastar är en viktig del att bryta fastan tillsammans, så kallat iftar. Projektet ”Min Ramadan” syftar till att ge andra möjlighet att delta i en iftar-middag med en muslimsk familj.

– Vi vill få ett kulturutbyte, säger Melek Ertunc.

Hon och hennes man Muhammet bor i Mjölby och driver initiativet i Östergötland.

På nationell nivå startades projektet i ett samarbete mellan de två integrationsföreningarna Dialogslussen och Föreningen Hej. Det man får av att delta, enligt arrangörerna, är en varm middag och ett möte med andra.

– Vi vill skapa möjlighet för människor att träffas och lära känna varandra, säger Melek.

”Skaffat många kompisar”

De som vill delta anmäler sig och sedan matchas man vidare till en lämplig värd beroende på bland annat geografisk placering och storlek på familj.

– Vår första fastemånad i Sverige var lite tuff. Det var långa dagar och vi kände oss lite ensamma. Men nu har vi skapat en vana och skaffat många kompisar och det vill vi dela med oss av, säger Muhammet.

Paret har tre barn och familjen har bott i Sverige i cirka fyra år.

Hör mer om syftet med projektet från paret Ertunc i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.