Foto: SVT

Deckarfestival växer och krymper samtidigt

Publicerad

I år kommer fler författare från fler länder än tidigare till Crimetime på Gotland. Samtidigt blir festivalen en halv dag kortare.

Det är över 50 författare som kommer till Gotland för att träffa läsare och delta i olika föreläsningar och evenemang under den årliga deckarfestivalen Crimetime. De gotländska deckardagarna är inte en bokmässa utan här kan författare och läsare faktiskt träffa varandra.

Nu är det tredje året och då kanske man tror att festivalen ska växa och pågå i flera dagar än tidigare. Så blir det nu inte. Festivalledningen har istället valt att komprimera hela evenemanget till tre dagar, en minskning med en halv dag.

En halv dag kortare

– Det är något färre programpunkter, säger festivalchefen Carina Nunstedt. Det var en synpunkt i utvärderingen av tidigare festivaler att det nästan blev för mycket. Nu har vi landat i att tre dagar är optimalt, men vi fortsätter naturligtvis att utvärdera, fortsätter hon.

Bland svenska författare som kommer till festivalen märks exempelvis Håkan Nesser, Emelie Schepp, Mari Jungstedt och Jens Lapidus. Internationella besökare blir det också, bland annat Elly Griffiths från England, Jane Harper från Australien, Gregg Hurwitz från USA och Mikko Porvali från Finland.

Startar tidigare

Tidigare år har festivaIen hållits några veckor senare på sommaren, men i år har man bytt vecka.

– Det visade sig att festivalen krockade med skolstarten på många håll i landet. Festivalbesökare med barn kunde inte komma, säger Nunstedt.

Den som besöker Crimetime har många föredrag och paneldiskussioner att välja på. Dessutom erbjuds utflykter med författare till olika platser på Gotland, som förekommer i deckare. Den som själv är sugen på att bli deckarförfattare kan delta i en skrivarskola. Festivalen pågår från och med torsdag 3 augusti till och med lördag 5 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer