Foto: SVT

Om du vill ha sällskap – dejta en pelargon

Publicerad

Under evenemanget Plantarium på Linköpings universitet är växter och vår relation till dem i fokus.

Forskning har under de senaste åren kunnat påvisa att växter har fler förmågor och egenskaper än vad vi tidigare har trott.

Vid ett arrangemang på Linköpings universitet den 1-2 juni , uppmanas besökarna att upptäcka kommunikationen mellan växter och människor. På programmet erbjuds bland annat speed-dejting och yoga med växter.

– Speed-dejtingen är ett konstnärligt experiment. Deltagaren uppmanas att söka direkt kontakt med en växt och att utforska både sin egen reaktion och de möjliga svaren från växterna. Dejtingen ska inspirera oss till att tänka kring kommunikation mellan växter och människor, växtkognition och uppfattning, säger Olga Cielemecka, postdoktor på Tema Genus vid Linköpings universitet, i en artikel från LiU.

Är människan den viktigaste arten?

Eventet vänder sig till både forskare och allmänheten, och innehåller konst, film samt föreläsningar.

– Vi behöver reflektera över hur vi är beroende av miljön och hur vi ansvarar för den. Det handlar dels om politiska beslut om hur man stoppar global uppvärmning, hur man begränsar koldioxidutsläppen eller minskar toxiciteten, men det handlar också om att utmana vissa av våra idéer, exempelvis den om att människor är den viktigaste arten i världen, säger Olga Cielemecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.