Foto: Fredrik Ahl

Delfinpremiär möttes av protester

Uppdaterad
Publicerad

Djurrättsalliansen protesterande idag mot delfinariet utanför djurparken.

Under fredagen öppnade Kolmårdens djurpark sitt delfinarie.  Då höjdes återigen protester från Djurrättsalliansen mot Kolmårdens djurpark, som vill att delfinariet ska avvecklas helt. Utklädda till delfiner ville man locka till kontakt med djurparkens besökare.

– Vi tycker att det viktigaste just nu är att avveckla delfinariet och hitta någon form av fristäder för de här delfinerna. Där de kan leva i inhägnade vikar eller liknande, så att de kan leva mer naturligt än de gör idag, säger Daniel Rolke, talesperson på Djurrättsalliansen.

Blir artister

De sju demonstranterna från Djurrättsalliansen som befann sig utanför Kolmårdens djurpark idag har länge velat se att delfinariet stängs. Man menar att delfiner blir artister som ska underhålla människan och att delfinerna inte får vara djur.

– De är båda delarna. Vi visar ju delfinernas naturliga beteenden. Det är inga konstifika beteenden som vi tränar dem till utan de är med och visar det här viktiga budskapet som vi ser. Delfinerna är väldigt bra ambassadörer för livet i vattnet, säger Mats Amundin, forskare på Kolmården.

Inte naturligt

Djurrättsalliansen menar att delfiner i fångenskap inte får utlopp för sina naturliga instinkter. Kolmården å andra sidan menar att man kompenserar för sådant som går förlorat på andra sätt:

– Det är riktigt att de inte får lov att jaga levande fisk, men vi ersätter de beteendena med andra typer av aktiviteter som vi kallar för miljöberikning, säger Mats Amundin.

Många stänger

Trots att de många år av protester inte lett nånstans än så ser Daniel Rolke positivt på framtiden.

– Runt om i världen så stänger delfinarium just nu. Det går en trend som gör att man slutar ha delfiner och andra marina djur i fångenskap och vi tror att det här är början även här i Sverige, säger han.

Se ett tv-inslag i våra kvällssändningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.