Deltagare i Almedalen vill flytta

Publicerad

Många upprörs över nordiska motståndsrörelsens kommer att vara på plats under almedalsveckan. Vissa av dem som hyr mark i närheten, överväger nu att byta plats.

Mellan 7 och 9 juli har Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fått polisens tillstånd att anordna seminarier, debatter och sprida information från den plats man kommer att hyra i Visby hamn.

På eftermiddagarna kommer de att hålla tal från en talarplats i anslutning till polisens samlingsplats i närheten.

Närliggande vill flytta

Platsen som man bokat är samma som Svenskarnas parti använde 2014. I det aktuella området rör sig mycket folk under almedalsveckan och flera andra organisationer hyr också mark här.

Sedan det blev känt att Nordiska motståndsrörelsen skulle få tillstånd att medverka under veckan så har Region Gotland fått samtal från några av dem som velat veta om deras platser ligger i närheten av NMR:s.

– Det är några som har kontaktat oss. Dels några som ligger ganska nära, och dels några som ligger långt ifrån. De har frågat ”kan vi flytta” och ”hur många dagar ska de vara här”, säger Anita Klingvall, markhandläggare på Region Gotland.

Amnesty i närheten

Region Värmland har platsen precis bredvid NMR. Dock så kommer deras vistelse vara avslutad innan NMR kommer på plats. En annan organisation, Amnesty International kommer dock att vara i närheten med sin tältplats där man bland annat ska ha ”spridning av information om pågående flyktingkampanj”.

SVT Nyheter Öst har varit i kontakt med Amnesty som har valt att inte kommentera frågan innan man tagit beslut om hur man ska agera.

”Kan inte neka”

Enligt företrädare för Region Gotland, som är värd för veckan, så kan man inte neka Nordiska motståndsrörelsen att hyra mark och hålla tal utan att det inskränker deras yttrandefrihet. Men bland andra Vänsterpartiet på Gotland tycker att NMR:s medverkan kan få just den konsekvensen, för andra deltagare.

– De andra som ska besöka almedalsveckan, deras rättigheter att få uttrycka sig, och att få vara den man är begränsas om man har den här typen av grupper här, säger Per Edman, ombudsman för vänsterpartiet på Gotland.

Riksdagsledamot kommer inte

Till exempel så har partiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca meddelat att hon inte tänker komma.

– Jag hoppas att frågan inte är avgjord. Jag menar att polisen kan fatta ett annat beslut, vilket man gjort tidigare. I det fall som beslutet står fast att NMR ska få delta i Almedalen så kommer jag inte att närvara, vilket skulle vara första gången på 14 år, skriver Rosanna Dinamarca i ett mail till SVT Nyheter Öst.

Får inte vara med i program

Politikerna i den grupp som i grunden står som arrangör för Almedalsveckan har beslutat att NMR inte kommer att få vara med i det officiella almedalsprogrammet. Däremot kan man inte hindra dem från att hyra en offentlig plats. De som har hyrt mark i närheten, kan dock få byta, säger Anita Klingvall . Att flytta på Nordiska Motståndsrörelsen, är inte aktuellt.  

– Det kan inte vi eller polisen göra. Polisens roll är att skydda dem i det här fallet. De som står nära NMR och vill flytta, där har vi möjlighet att ordna andra platser, säger Anita Klingvall.

Se inslaget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer