Muharrem Demirok (C) känner sig populär efter valet Foto: SVT

Demirok (C): ”Aldrig mött så många glada leenden i stadshuset”

Uppdaterad
Publicerad

Det är angenämnt att vara centerpartist just nu. Det tycker Muharrem Demirok (C) som menar att partiet efter valet garanterat kommer att tillhöra de styrande i Linköping.

Muharrem Demirok påstår att han aldrig mött så många glada leenden i stadshuset som efter valet.

– Många som tidigare inte varit så angelägna att hälsa är mycket trevligare nu, säger han.

Han tolkar det som att Centerpartiet är en eftertraktad partner när det ska avgöras vilka som ska styra Linköping.

Centern hoppas på alliansen

Partiet tog två nya mandat i kommunfullmäktige.  Samtidigt tappade de tidigare styrande Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna sin majoritet.

Ett nytt samarbete mellan dem och Centern skulle visserligen ge majoritet i kommunfullmäktige, men Centern hoppas i första hand på ett rent alliansstyre i Linköping.

Just nu pågår diskussioner mellan partiernas företrädare, men ännu är inget klart.

– Sakpolitiskt står vi närmare Alliansen. Nu handlar det om värderingsfrågor, om inställningen till öppenhet och migration, säger Muharrem Demirok.

Miljöpartiet ligger lågt

Miljöpartiets Rebecka Hovenberg håller betydligt lägre profil. Partiet tappade två mandat i valet, men ett sätt att hålla sig kvar vid makten vore att inleda ett samarbete med alliansen.

– Vi väntar fortfarande på det slutliga valresultatet så vi ligger rätt lågt. Vi är lite tveksamma till ett allianssamarbete, vi jobbar hellre blocköverskridande, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Öst

Mer i ämnet