Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagsmorgonen samlades demonstranter utanför Linköpings stadshus. De vill inte att hemtjänsten ska upphandlas titt som tätt och kräver kontinuitet. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Hemtjänsten ska förändras – pensionärer demonstrerade

Uppdaterad
Publicerad

Linköping ska börja upphandla hemtjänst. Det väcker starka känslor bland pensionärer som idag demonstrerade utanför kommunhuset.

Strax före klockan nio på tisdagmorgonen samlades företrädare från flera olika pensionärsföreningar i Linköping för att demonstrera. Tiden var noga utvald då kommunfullmäktige skulle inledas en kort stund därefter och politikerna kunde inte missa de tillströmmade demonstranterna.

– Vi är här för att demonstrera mot att hemtjänsten ska upphandlas, berättade Gun Bredstedt, ordförande för Kommunals pensionärförbund, SKPF.

Det värsta är upphandlingen

Förändringen innebär att det kan bli fler privata utförare men det är inte det som är problemet, enligt Gun Bredstedt.
Hon menar att en kontinuerlig upphandling försämrar omsorgen och personalens villkor.

– Att upphandla oss pensionärer med jämna mellanrum är det värsta, man vet inte om personalen är kvar eller vad som händer säger hon.

Sekretessbelagt system

Förra sommaren togs beslutet om att förändra hemtjänsten i Linköping. Istället för att ha ett valfrihetssystem ska man från och med våren 2023 gå över till en hemtjänst som är upphandlad (Lagen om offentlig upphandling, LOU).

Hur systemet kommer se ut är svårt att veta i nuläget eftersom det mesta som rör förändringen är sekretessbelagt.

– Jag kan inte gå in på detaljer men jag konstaterar att den här förändringen är helt nödvändig för att möta de utmaningar som äldreomsorgen har, säger Liselott Fager (KD), ordförande i äldrenämnden.

Hör mer i videoklippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet