Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några av de första eldrivna arbetsmaskinerna för jord- och skogsbruk. Foto: RISE

Eldrivna arbetsmaskiner för jord- och skogsbruk är nu här

Publicerad

En förarlös eltraktor och en tystgående skogsbruksmaskin som båda drivs med samma typ av batteri demonstrerades strax utanför Vadstena i veckan.

Ett par kilometer utanför Vadstena visades olika eldrivna arbetsmaskiner upp som ett resultat av ett forskningsprojekt som drivs av det statliga forskningsinstitutet RISE.

– Vi har under ett par år tillsammans med fem företag utvecklat ett modulärt och robust batterisystem för arbetsmaskiner, berättar Jonas Engström, projektledare på RISE.

En typ av batteri som passar till fler maskiner

Den svenska jordbruksbranschen har i färdplan Fossilfritt Sverige sagt att 2030 ska maskiner i jordbruket drivas fossilfritt och då är eldrivna maskiner en viktig del.
Utmaningen har varit att ta fram batterier som räcker tillräckligt länge och som enkelt kan bytas ut när de tagit slut.

– De här batterierna är relativt lätta att byta och passar flera olika typer av arbetsmaskiner, säger Jonas Engström.

Robotbyte

Under demonstrationen visas en självkörande traktor upp där en robot kan genomföra batteribytet när det väl är dags. Roboten åker ut till traktorn där den befinner sig och skiftar elkällan.
Batteriet håller en till två timmar, beroende på hur det används.

– Det här är en första prototyp av både maskiner och batterier så det finns mycket kvar att fila på för att batteriet ska räcka längre, säger Jonas Engström.

Se mer av maskinerna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet