”Jag var en ”kudd-flicka” som man satte mellan bråkiga killar för att lugna ner dem”. Foto: Privat/TT

Den ”tysta hästtjejen” ryter i rikspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av landets mest omtalade politiker, Linköpingsdottern Birgitta Ohlsson (L). Från att ha varit en tyst och blyg hästtjej så har hon blivit en rikspolitiker som inte räds att skapa storm och debatt.

Liberalernas nästa partiledare är Birgitta Ohlsson. Det är många övertygade om. Hon är känd för sina starka åsikter och har tagit strid mot Liberalernas ledning i vissa frågor.

Men Birgitta Ohlsson har inte alltid varit den som tar ton. Under uppväxten i Linköping var hon en tystlåten hästtjej.

Halvtid i politiken

– Jag var väldigt blyg och tyst i skolan, jag var en ”kudd-flicka” som man satte mellan bråkiga killar för att lugna ner dem, berättar Birgitta Ohlsson när SVT Nyheter Öst träffar henne i hennes gamla stall i Linköping.

När Birgitta Ohlsson gav sig in i politiken som Folkpartist på 90-talet blev det början på en karriär där hon skulle bli känd som allt annat än den snälla och tysta ”kudd-flickan”.  Tidigare i höstas fick hon lämna partiets styrelse efter att hon bland annat kritiserat partiledaren Jan Björklunds uttalande om att regeringen bör bjuda in SD till blocköverskridande samtal.

Läs mer om Birgitta Ohlsson här.

Hästtjejer blir chefer

Birgitta Ohlsson är uppvuxen med politik. Hennes pappa Bengt Ohlsson har varit folkpartisktiskt kommunalråd i Linköping. Men intresset för politik väcktes på Katedralsskolan i Linköping. Och hon tror att hon fått sitt skinn på näsan av att ha varit hästtjej.

– Stallet är en chefsskola för tjejer. Det är ingen slump att väldigt många kvinnor som sitter högst upp i svenskt näringsliv och svenska företag har varit hästtjejer, slår Birgitta Ohlsson fast.

”Birgitta ligger lite framme”

Liberalernas Birgitta Ohlsson från Linköping har hunnit med mycket under sin politiska karriär. Hon bland annat varit ordförande för liberala ungdomsförbundet, EU-minister och fått utmärkelsen Franska Hederslegionen. Och frågan är vad hon kommer att hinna med i framtiden, kommer hon, som många tror, ersätta Jan Björklund som partiledare för Liberalerna.

Bengt Ohlsson är stolt över sin dotters styrka.

– Birgitta är ju en profil, hon ligger lite framme faktiskt. Jag är stolt att hon vågar uttrycka vad hon tycker, berättar hennes pappa Bengt Ohlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halvtid i politiken

Mer i ämnet