Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Christensson och Jörgen Andersson förlorade sin son 2018 under ett så kallat handräckningsärende. Nu har deras medborgarförslag om mobila akutpsykiatriska team blivit verklighet. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Deras son sköts till döds av polis – nu blir deras medborgarförslag verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Joakim Andersson sköts till döds i hemmet när en läkare och två poliser kom på besök. Joakim var psykotisk och hade en sax i handen. Tragedin ledde till att Joakims föräldrar skrev ett medborgarförslag för att få till en psykiatriambulans i länet. Nu rullar den i Norrköping.

I juli 2018 larmade Joakim Anderssons föräldrar vården eftersom de var oroliga för sin sons mående. Sonen var psykotisk och hade tagit droger. En läkare kom på besök och hade med sig två poliser. Besöket slutade i en tragedi då en av poliserna agerade i nödvärn och sköt Joakim i bröstet. Joakim blev 29 år gammal.

– En tid efter började jag söka på nätet och såg att det fanns en psykiatriambulans i Stockholm och ville få till något liknande här i Östergötland, berättar Joakims pappa Jörgen Andersson.

– Om man bryter benet får man hjälp av ambulansen men om man bryter hjärnan får man besök av polisen, det borde inte vara så, fortsätter han.

Verksamheten på plats

2019 lämnade Joakims föräldrar in ett medborgarförslag till Region Östergötland om att införa psykiatriska ambulanser. För en 1,5 vecka sedan började det mobila akutpsykiatriska teamet att jobba i Norrköping.

– Det känns jättebra att det har satts i verket. Jag hoppas att det byggs ut i resten av Sverige, för det här behövs, säger Jörgen Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer