Foto: SVT

Deras uppfinning gör värme till el

Uppdaterad
Publicerad

Maskinen omvandlar överblivet varmvatten till grön el och har kallats ”den största energiuppfinningen på 100 år.” Och den byggs i Norrköping.

Efter flera års arbete visade det svenska energiåtervinningsföretaget Climeon för första gången upp sin produkt för allmänheten. Den två gånger två meter stora maskinen har kallats ”den största energiuppfinningen på 100 år inom el och energi” och går kortfattat ut på att den omvandlar lågtempererad restvärme till 100 procent grön el.

Minsta misstag gör att det inte fungerar

– Jag får ofta frågan vad uppfinningen är i det här och det är flera saker. Allt från hur vi genererar gas till turbinsidan, hur vi kondenserar till hur vi håller vaccumet där inne. Om man ska klara av att göra el från låga temteraturer så måste man ta till vara precis varenda liten energiström. Det går inte annars, minsta lilla misstag så blir det ingenting, säger Thomas Öström, VD och grundare Climeon.

Varför lyckas just ni där andra har misslyckats?

– Vi visste när vi började att den vanliga vägen som provats den gick inte, så vi tänkte helt annorlunda. En av grejorna är att hela processen ligger i vaccum och det visade sig vara en av nycklarna till både kostnads- och konverteringseffektiviteten, säger Thomas Öström.

Testas av flera olika sorters företag

Systemet har sedan ett år tillbaka testats på stålverket SSAB och avtal har skrivits med kända varv, kryssningsföretag och datacenter ute i världen.

Ambitionen är att år 2026 spara 21 miljoner ton koldioxid.

– Det motsvarar halva Sverige. Vår dröm är att kunna etablera värmekraft som en till pusselbit för att göra planeten mer koldioxidneutral.

Än så länge lever företaget på investeringar från över 300 delägare.

– Men vi hoppas det kommer vända ganska snart och hoppas vi kommer gå med vinst inom några år.

Kan betyda nya jobb

När det nu är dags att sätta igång volymproduktionen är Norrköping en av två orter där produktionen kommer att ske. Utvecklingen har redan pågått i samverkan med E.ON och SLS i flera år och de senare kommer nu anställa 25 personer.

– Norrköping var drivna och det var det vi föll för, vi kände att här kan vi få hjälp, säger Thomas Öström.

– Med tanke på hur långt de har kommit med kunder och samarbetspartners, kanske är det ett nytt Eriksson eller SKF vi får se och då förstår man att det i framtiden kan handla om väldigt många arbetstillfällen, säger Lars Stjenkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.