Region Gotland gör nu om en idrottshall till sovsal så att alla resenärer ska ha någonstans att sova. Hör mer i klippet. Foto: Destination Gotland

Gotlandsrederi förbereder sig för flyktingström

Publicerad

Kriget i Ukraina trappas upp och allt fler människor befinner sig nu på flykt från landet. Rederi AB Gotland har fått signaler om att flyktingar kan komma att resa via deras färja från Rostock i Tyskland.

– Det har redan kommit mindre volymer till Nynäshamn som är på flyktvägen kriget i Ukraina. Hittills har inget kommit via Rostock, däremot med andra rederiers fartyg från Polen, skriver Marcus Risberg, vd för Destination Gotland i ett mejl till SVT Öst.

Enligt Risberg väntas flyktningarna till  Destination Gotlands systerverksamhets ”Hansa Destinations” färjor från Rostock. Enligt honom har bolaget vidtagit åtgärder.

– Vi förväntar oss, och har även indikationer om att flyktingar på kommande över Rostock. Vi har vidtagit nödvändiga förberedelser för att kunna hantera situationen, precis som övriga rederier som har trafik mellan kontinenten och Sverige. Flyktingar från krigets Ukraina reser fritt med vårt fartyg från Rostock under kontrollerade former taget i beaktande fartygets kapacitet och upprätthållande av säkerhet, skriver Marcus Risberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet