M/S Visborg är en av Destination Gotlands fartyg som går på flytande naturgas. Foto: Destination Gotland

Dyrare att åka gotlandsfärjan – biljettpriset höjs med 30 procent

Uppdaterad
Publicerad

På grund av höjda bränslepriser kommer Destination Gotland att höja biljettpriserna på färjorna med runt 30 procent. Populära avgångar kommer att vara dyrare än de med låg bokningsgrad, även för gotlänningar.

Det är priserna på naturgas som ökat på grund av kriget i Ukraina. Innan kriget var den normala prisnivån 30 euro per MWh. Just nu ligger priset på 130 EUR/MWh och har som högst varit uppe i 300 EUR/MWh, berättar VD:n Marcus Risberg i ett inlägg på företagets hemsida.

Avtalet som Destination Gotland har med Trafikverket ger utrymme för att justera priserna årligen. Den nu aktuella prishöjningen gäller från och med 2023.

Kompensation från staten

Region Gotland reagerar mycket negativt på beskedet och vill att staten går in och kompenserar gotlänningarna för prisökningarna.

– Liksom i resten av landet står gotlänningar och gotländska företag inför höga energi- och bränslepriser och en inflation som för att lönen räcker till allt mindre. Det gotländska samhället och näringslivet drabbas dock dubbelt av prisökningar när vår landsväg samtidigt fördyras på ett helt orimligt sätt, säger regionstyrelsens ordförande, Meit Fohlin (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.