Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland. Foto: SVT

Destination Gotlands vd: ”Det går att åka billigare”

Publicerad

Det är orättvist att jämföra Gotlandstrafiken med Åland och Bornholm. Möjlighet att tjäna pengar på taxfree-försäljning, ett längre avstånd och Destination Gotland har även billigare alternativ. Så försvarar vd:n för Destination Gotland att det ibland är åtta gånger så dyrt att åka till Sveriges största ö.

SVT Nyheter Öst har under året genomfört tio stickprov på priserna för färjetrafiken mellan Gotland, Åland och Bornholm. Gotland är alltid dyrast och priserna dit varierar också mest, visar vår granskning.

Men Destination Gotlands vd menar att jämförelsen är orättvis.

– Det är två vitt skilda verksamheter. Färjetrafiken till Åland bygger till tre fjärdedelar på skattefri försäljning ombord. Vi bedriver transportverksamhet, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland.

Tre fjärdedelar vad kommer den uppgiften ifrån?

– Det är min professionella bedömning att det rör sig om det, när det gäller den typen av verksamhet, säger Christer Bruzelius.

Dubbla avståndet till Bornholm

När det gäller prisskillnader mellan Ystad-Bornholm och Gotland, där Gotland kan vara uppemot fyra-fem gånger så dyrt säger Bruzelius:

– Den stor skillnaden mellan oss och Bornholmstrafiken är att vår huvudlinje (Nyhäshamn-Visby) är dubbelt så lång som deras och då blir det ju prisskillnader, säger Christer Bruzelius.

Genomsnittspris på 249 kr

Destination Gotland framhåller att det genomsnittliga priset för besökare på linjen Nynäshamn–Visby på årsbasis är 249 kr för en vuxen enkel väg – utan bil.

– Priserna jobbar vi med från 95 kr upp till 547 kr för att kunna sprida ut resandet över dygnet och veckans alla dagar. Alla kan inte åka på söndagar. Att sprida ut resandet gagnar den gotländska turistnäringen, säger Christer Bruzelius.

Obekväma tider och rabatter

Han framhåller att det går att åka billigare på obekvämare tider på dygnet och att det finns billigare reseupplägg för de som reser ofta. Ett reskort som till exempel ger upp till 40 procent rabatt på alla priser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotlandsfärja

Mer i ämnet