• Viktigt meddelande:

    En brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun orsakar kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga ventilationen. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon berättar Elisabeth Ingvarsson, styrelseledamot i FUB i Söderköping och Valdemarsvik, varför de har bjudit in lokala politiker för att de ska få höra hur personer som har intellektuell funktionsnedsättning upplever situationen i kommunen. Foto: SVT

”Det är en rätt dyster bild”

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår föreningen FUB larm om LSS-verksamheten i Söderköping. Ikväll bjuds lokala politiker in för att lyssna på anhöriga och personer som själva har en intellektuell funktionsnedsättning. – De målar upp en rätt dyster bild, säger Elisabeth Ingvarsson som är styrelseledamot i föreningen FUB.

16 politiker i Söderköping har tackat ja till att lyssna på de kommunmedborgare som är beroende av LSS-verksamhet, till exempel gruppbostäder och daglig verksamhet, för att vardagen ska fungera.

– Jag tycker att man alltför sällan lyssnar på dem som själva berörs av det här. Och det är det vi ser konsekvenserna av i Söderköping just nu, säger Elisabeth Ingvarsson.

Det är också viktigt att man lyssnar på personalen, påpekar hon.

”Oerhört svårt att bygga upp igen”

– Problemet i den lilla kommunen är att när man monterar ner LSS-verksamhet så är det oerhört svårt att bygga upp den igen. För det kräver så mycket ork av alla runt omkring. Och bra personal sitter inte och väntar. De slutar.

Elisabeth Ingvarsson saknar svar från några partierna i kommunen.

– Jag tycker att det är lite märkligt egentligen att inte alla partier tar chansen att ta del av all den här kunskapen, säger hon.

SVT Nyheter Öst kommer att berätta mer om situationen för LSS -verksamheten i Söderköping – och även politikerna kommer att få chansen att ge sin bild.

Har du erfarenhet av LSS-verksamheten i Söderköping? Kontakta SVT:s reporter på tina.enstrom@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer