”Det enda jag var inställd på var att ta mig därifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan klockan tre körde en lastbil in i en folkmassa mitt i centrala Stockholm. Katrin från Linköping hade precis gått in i butiken bredvid när fordonet kraschade in i en butik på Drottninggatan.

Katrin hade precis kommit in i butiken bredvid när det hände.

– Jag hade egentligen tänkt fortsätta ner på gatan, men gick förbi Indiska och av någon konstig anledning vände jag och tänkte att ”jag går in och kikar”, jag brukar inte vara där annars. Några sekunder senare började alla skrika och springa. Man hann inte reagera, man bara gjorde, säger Katrin.

Terrordådet i Stockholm

Hon berättar hur folk sprang in i saker i butiken och försökte komma undan från det som var utanför.

– Det var rent ut sagt kaos. Alla hade panik, någon tjej bakom kassan skrek att vi kunde ta nödutgången, säger Katrin.

Gick ut bakvägen

Hon och ytterligare några personer tog sig ut bakvägen och kom ut i ett trapphus. De kunde dock inte ta sig vidare utan att gå ut på en sidogata till Drottninggatan.

– Man ser Drottninggatan därifrån så vi tvekade på att gå ut för vi visste inte om lastbilen hade stannat. Det var så otroligt mycket människor så jag sprang bara åt motsatt håll så långt jag kunde.

Tog sig därifrån

Hon sprang till centralstationen och hoppade in i en taxi.

– Det var så otroligt mycket människor överallt, jag hörde smällen, men vet inte om vi var i butiken eller redan på väg ut då. Det känns så himla rörigt alltihop.

”Min första tanke”

Katrin trodde först att det var vapen inblandade.

– Det var min första tanke och min första reaktion, för folk sprang därifrån, men sen var det någon som skrek ”lastbil”. Då var min andra tanke att jag ville ta mig bort därifrån så fort som möjligt så att det inte är någon i den där lastbilen som går ut och kanske bär ett vapen och skadar ytterligare människor.

Hon fortsätter.

– Det enda jag var inställd på var att ta mig därifrån och få med sig så många som möjligt, men jag tror inte att det gick in hos alla vad som hände.

Möttes av ambulanser och polisbilar

När taxin lämnade centrala Stockholm möttes de av flera polisbilar och ambulanser.

– Det var inte förrän då som det satte sig i huvudet, det var verkligen något som hände och det var inte bara jag som fick för mig något. Det var då verkligheten kom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet