Uteservering i Norrköping. Hör och se mer av Charlotta Helméus-Nyman i videoklippet. Foto: Carl Larsson/SVT

”Det går hur bra som helst” – restaurangerna i medvind

Uppdaterad
Publicerad

Efter en katastrofal vår för restaurangerna på grund av coronapandemin så har det nu vänt ordentligt. Det menar bland annat organisationen Företagarna i Östergötland.

Bara under de tre första veckorna i april gick 183 företag i hotell och restaurangbranschen i landet i konkurs. Nu menar organisationen Företagarna att vinden har vänt.

Både lunch och middag äts ute

– Det är en otrolig skillnad mot före midsommar. Nu verkar folk återigen unna sig både luncher och middagar ute. Det går hur bra som helst. Vi ser också att hotellens restauranger går bra och att det nu också börjar bokas hotellnätter. Det här lovar gott och kommer att generera en bra höst för branschen, säger Frida Boklund, regionchef för Företagarna i Östergötland.

Bättre än juli förra året

En som upplevt återhämtningen är Charlotta Helméus-Nyman på Albackens Trädgårdskaffeteri utanför Mjölby.

– Juli i år är lite bättre än juli förra året. Vi har tappat att bussar som brukade stanna till hos oss, men istället är det många i närområdet som kommer och det är många som är ute på vägarna som stannar till, säger hon

Hör och se mer av Charlotta Helméus-Nyman i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.