Det är Region Östergötland som äger byggnaderna och i höst ska de säljas. Innan dess ska man försöka snygga till området, för den gamla lamtmannaskolan råkar gång på gång ut för inbrott och skadegörelse. Reine Sundell är fastighetschef på Region Östergötland och håller i försäljningen:
– Många ringer av de stora exploatörerna, så intresset är stort.
Han berättar att orsaken till att det tagit sådan tid att sälja är att Linköpings kommun inte kunnat bestämma sig om man ska köpa eller inte.
Oklart hur mycket som ska räddas
Linköpings kommunalråd Muharrem Demirok (C), berättar att området kring Berg och Ljungsbro ”växer så det knakar” och är väldigt viktigt för kommunens utveckling, men att det inte bara är bostäder som behövs här vid Vreta Kloster utan också till exempel nya trafiklösningar:
– Någonstans måste alla bilar, cyklar och bussar ta vägen, så det finns många konkurrerande intressen för samma yta.
50-tals arkitektur
Elin Monie-Landerö presenterade förra veckan sitt examensarbete på Arkitekturskolan i Stockholm. Hennes idé är att göra om Vretaskolan till bostäder. Hon har ofta åkt förbi området på väg till sin syster som bor i närheten och är mån om att byggnaderna räddas:
– Delvis för att det är fin arkitektur av en känd arkitekt, Nils Tesch, men också för att det är en skola som så många människor har minnen av och koppling till. Jag tror man skapar ett sår i bygden om man inte tar hand om en sån här miljö.
Lantbruksskolor i Östergötland
- På 1800-talet startade lanbruksskolor i landets alla län. Den i Östergötland placerades i Sjögestad 1842.
- Senare startades också lantbruksutbildningar på flera folkhögskolor, men 1955 slås utbildningarna på Lunnervads Folkhögskola samman med de i Höje och Bjärka Säby. Den nya, landstingsdrivna lantmannaskolan byggs vid Vreta Kloster.
- 2011 flyttade skolan ett par kilometer västerut till det som nu kallas Vreta utbildningscentrum.