Jag blir tvungen att sluta och lägga ner, säger Per-Olof Edberg

”Det har varit så roligt men det sprack”

Uppdaterad
Publicerad

Per-Olof Edberg blir tvungen att sluta med sitt företag och hans dom blir prejudicerande för tusentals andra.

– Jag är mest ledsen... det känns jobbigt, säger Per-Olof Edberg som nu är tvungen att sluta med sitt företag och drönarfotograferingen.

– Det har varit så roligt och jag hade tänkt avsluta mitt arbetsliv med det här några år till – men det sprack.

Drönare

Fotografering är en hobby han haft hela sitt liv.

– Jag har flygfotat de sista 10-15 åren. Nu får jag väl mata änderna...

Domen för ensamföretagaren som just nu behandlats i Högsta förvaltningsdomstolen blir avgörande för framtiden 100.000 svenska kameradrönare.

I dag finns uppskattningsvis 100.000 kameradrönare i Sverige. Hittills har det kommit in 15 ansökningar om tillstånd att använda dem till landets länsstyrelser. Fyra har fått avslag.

Förlorar sina kunder

En Per-Olof Edberg från Lotorp utanför Finspång har redan förlorat många kunder i sin verksamhet på grund av turerna.

– Jag vill kunna fotografera hus, naturområden, marker och skog för kunders räkning. Jag vill även fotografera privat, jag har till exempel ett fritidsprojekt som går ut på att fotografera alla sjöar i och kring Finspång, säger Per-Olof Edberg till SVT Nyheter Öst.

”Kränker integritet”

Per-Olof berättar att Länsstyrelsen har gett honom avslag på hans ansökan om tillstånd att filma med drönare.

– Länsstyrelsen menar att jag inte har tillräckliga skäl att övervaka, och att det finns risk att människors integritet blir kränkt. Men jag vill inte övervaka någon, jag vill helst inte ha några personer med på bilderna alls, säger han.

Datainspektionen överklagade

Efter att länsstyrelsen hade gett sitt avslag överklagade Per-Olof och Förvaltningsrätten gav honom då rätt. Han kunde fortsätta med sin verksamhet utan problem i ett år. Men därefter överklagade Datainspektionen och vann, varpå Per-Olof i sin tur överklagade kammarrättens dom som nu slutgiltigt prövats av Högsta förvaltningsdomstolen.

Utredning väntas

– Det är ju så många andra som har större företag än jag som berörs och som är beroende av det här som en inkomst. Det är olyckligt, säger Per-Olof Edberg.

I november förra året tillsatte regeringen en utredning som ska se över kameraövervakningslagen. Utredningen förväntas vara klar i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet