Åklagaren och försvarsadvokaten har olika tolkningar av vad som inträffade när Esmeralda dog den 28 januari och fram till att hon hittades av polisen den 30 januari. Foto: Privat.

Det här vet vi om omständigheterna kring Esmeraldas död

Uppdaterad
Publicerad
Den 30 januari hittas treåriga Esmeralda död, inlindad i tyg och plast, under en säng hemma hos sina biologiska föräldrar. Hon beräknas ha dött två dagar tidigare. Men vad var det som hände under dessa dagar och vad var det egentligen som orsakade Esmeraldas död?

Här är vad som framkom i polisens förundersökning.

En granne till familjen säger i förhör att hon hörde en kraftig smäll från badrummet innan midnatt den 28 januari, och en minut senare ytterligare en smäll. Hon insåg att ljudet inte kom från det egna badrummet och funderar på om ljudet kom från grannen. Hon kopplar ljudet till Esmeraldas död först när hon senare läser om händelsen.

SMS:ar om att barnen är sjuka

Samma kväll skickar Esmeraldas mamma ett långt sms till barnens farfar där hon skriver att barnen är sjuka men att de äntligen sover och att hon nu får lite tid över. Det är alltså samma kväll som Esmeralda ska ha avlidit. Mamman hävdar i förhör att hon inte minns något från den dagen, inte heller att hon ska skickat något sms.

Den 29 januari har pappan telefonkontakt med sin ena bror. Brodern säger i förhör att han åker med bil till familjens lägenhet och att han åker ut på en biltur med pappan. Esmeraldas pappa frågade under turen om han kan få låna pengar för att familjen behöver åka bort. Men han får inte låna några pengar.

Den 30 januari åker brodern återigen till familjens lägenhet för att ta en tur med bilen. Brodern säger i förhör att pappan verkar tom och är svår att få kontakt med. Efter en stund berättar pappan att Esmeralda har ramlat i badkaret och slagit huvudet och att hon är död. De åker då till en tredje bror och berättar vad som har hänt. Han ringer då SOS och polis skickas till familjens lägenhet.

Polisen på plats

När polisen kom till lägenheten öppnar pappan. I polisens rapport framgår det att han ser sårig ut och ger ett påverkat intryck. Pappan hävdar först att de inte behöver någon hjälp men visar sen polisen till ett barnrum där han drar fram något under sängen. I polisens rapport står det att det ”är svårt att beskriva i ord, men var omkring en meter långt och kanske någon halvmeter i diameter. Något såg ut att vara invirat i tyg och plast. Ytterst var ett lager med genomskinlig plast, och innanför plasten flera lager med tyg, typ lakan och filtar.”

Ambulanspersonal tillkallades och de klippte upp tygbyltet där de hittade Esmeralda. De kunde omedelbart konstatera att hon var död.

Pappan hävdar att det skett en olycka

I ett PM från polisen framgår det att pappan säger att Esmeralda halkat i badkaret och slagit i huvudet och att han hittat henne där livlös. Han beskriver också hur han sen har försökt göra hjärt- och lungräddning för att försöka rädda henne. Pappan hävdar återkommande att det är en olycka.

När Esmeralda hittas har hon en torr blöja på sig. I förhör med mamman uppger denna att hon inte har någon förklaring till det och hävdar konsekvent att hon inte minns något av händelsen.

Båda föräldrarna grips misstänkta för dotterns död. Pappan avlider senare i häktet och nu inleds rättegången mot mamman som är ensam kvar som misstänkt för mord på Esmeralda.

Spår av narkotika

Rättsmedicinsk undersökning visar senare att Esmeralda har flera narkotikaklassade preparat i kroppen när hon dör. Några har hon fått i sig vid två olika tillfällen i nära anslutning till sin död. Det tyder på att hon inte fått i sig preparaten av misstag, enligt rapporten. Esmeraldas mamma uppger i förhör att hon är chockad över detta.

Esmeralda har också skador på stora delar av kroppen, bland annat på huvudet som orsakats av trubbigt våld men det går inte att fastslå om de har uppkommit av medveten handling eller av en olyckshändelse. Dödsorsaken uppges vara en kombination av flera faktorer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet