Johan Skullman, instruktör i friluftsliv, berättar vilka redskap som är viktigast att ha med sig för en natt utomhus. Foto: SVT

Det ska du ha med dig till en övernattning ute

Uppdaterad
Publicerad

Nyfikenhet för friluftslivet i Sverige har vuxit de senaste tio åren. Det menar Johan Skullman, instruktör i friluftsliv, som berättar vilka misstag han ser att nybörjare gör när de ska ta sig ut i kylan för första gången.

För många lager

Det vanligaste misstaget som Johan Skullman ser att många nybörjare till friluftlivet gör är att ta på sig för många lager kläder.

Finspång

– På så sätt begränsar man luftutrymmet som man vill ha där. För det är luften som värmer oss, säger Johan Skullman.

Enligt Skullman ska man ha en viss luftcirkulation, vilken man får av rätt sorts material som tillåter lite luft.

Har huvudet i sovsäcken

Många väljer att stoppa in huvudet i sovsäcken, enligt Skullman. Något som tillslut kan göra att man i stället blir riktigt kall.

– Under kalla förhållanden kan man andas ut så mycket som en halvliter vätska under en natt.

Rör sig inte

Enligt Skullman är det viktigt att man rör på sig innan man lägger sig, för att få igång blodcirkulationen. Dessutom säger han att man ska se till att gå på toa innan man lägger sig, då även det kan orsaka att man fryser mer under natten.

Hör Johan Skullman förklara vad som är viktigt att ha med sig i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finspång

Mer i ämnet