Foto: SVT

”Det var ju inte det jag hoppats på”

Uppdaterad
Publicerad

Idag fastställde hovrätten domen mot ishockeyspelaren Jakob Lilja. Han döms för misshandel efter att ha crosscheckat Redhawksspelaren Jens Olsson.

I våras dömde tingsrätten Jakob Lilja för misshandel och han fick en vilkorlig dom med 40 dagsböter á 650 kronor. Idag fastställde hovrätten domen utan några ändringar.

– Det är beklagligt. Det var ju inte det jag hoppats på säger Jakob Lilja till SVT efter att han avslutat dagens träningspass i Saab arena.

Det var den 5 mars 2015 som den dåvarande Röglespelaren Jakob Lilja delade ut en tackling med klubban i nacken på Jens Olsson i det allsvenska Skånederbyt i Malmö Arena.

Böter och avstängning i tio matcher

Lilja, som stängdes av i tio matcher, varav fyra omvandlades till böter för incidenten, har hela tiden nekat till brott men dömdes i Malmö Tingsrätt.

Domen överklagades till hovrätten som alltså gick på tingsrättens linje. I dagens dom skriver de att ”Jakob Lilja uppsåtligen och med stor kraft, med båda händerna på klubban, utdelade ett slag med klubban mot Jens Olssons oskyddade nackparti samt att Jakob Lilja måste ha förstått att slaget skulle tillfoga Jens Olsson i vart fall smärta.”

Enligt LHC:s klubbdirektör Anders Mäki så kommer Liljas advokat överklaga domen och söka prövningstillstånd hos Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.