Diabetiker mår bäst av att skippa frukosten – det visar en ny studie. Foto: SVT

Diabetiker mår bättre utan frukost

Uppdaterad
Publicerad

En ny koststudie från Linköpings universitet visar att diabetiker mår bäst av att äta en stor måltid om dagen – och inte flera små.

I en studie som utfördes på Linköpings universitet med 21 patienter som har typ 2-diabetes undersöktes hur olika koster påverkade blodsocker, blodfetter och vissa hormoner.

Då visade det sig att medelhavskosten – med bara en kopp svart kaffe till frukost – inte gav högre blodsockervärden än en lågfettkost. I medelhavskosten ingick också en ordentlig lunch. Detta menar Fredrik Nyström, som är professor i medicin, visar att det kan vara bra för diabetiker att hoppa över frukosten.

– Det talar för att det är gynnsamt med en stor måltid i stället för flera mindre när man har diabetes. Våra resultat ger anledning att omvärdera näringsinehåll och måltidsordning för patienter med diabetes, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.