– Man har tidigare sett höga värden, men det är först nu man har fått så pass säkra värden att man kan ta beslut om fisken ska säljas eller inte, säger fiskekonsulent Linus Andersson vid Länsstyrelsen västra Götaland.
Vidare säger Linus Andersson att det ligger på den enskilda yrkesfiskaren eller industrin att visa att fisken som ska säljas inte överskrider gränserna.
Går ut med skrivelse till yrkesfiskarna
Länsstyrelserna runt Vättern går nu ut med informationen i en gemensam skrivelse till yrkesfiskarna.
– Den informerar om läget att sik kan innehålla förhöjda halter. Där har vi också sagt att de som säljer sik måste förvissa sig om att siken inte innehåller förhöjda halter, säger Linus Andersson.
Som yrkesfiskare kan man alltså inte längre sälja sik?
– Nej, det är det som är problemet det finns idag inget egenkontrollprogram, vilket betyder att yrkesfiskarna inte kan sälja sik eftersom de kan innehålla så höga halter dioxiner och PCB, säger Linus Andersson.
Innehöll högre halter av miljöförorenigar än vad som är tillåtet
Under sommaren 2013 meddelade livsmedelsverket att deras analyser av sik fångad i Vättern visade att vissa fiskar innehöll högre halter av miljöföroreningarna än vad som är tillåtet enligt EU:s gränsvärden. Fisk som överstiger gränserna får inte säljas för konsumtion, enligt lagstiftningen.
Länsstyrelserna har efter Livsmedelsverkets undersökning genomfört ytterliggare provfiske och kompletterande analyser för att undersöka förekomsten av gifterna hos siken i Vättern.
– Det har pågått provtagning av fisk under ett antal år, säger Linus Andersson.
Resultatet av provtagningen visar att vissa fiskar överskrider gränsvärdena, men variationen är stor individer emellan. Det går inte att förutsäga om en fisk har lägre eller högre halt än gränsvärdet utifrån fiskens storlek eller var i Vättern den är fångad, skriver länsstyrelsen.
Sik omfattas inte av dioxinundantag
När det gäller strömming/sill, vildfångad lax, öring och röding från Östersjöområdet och från Vänern och Vättern har Sverige från 2012 ett visst undantag och dessa fiskar får säljas i Sverige trots att dioxinhalten är högre än vad EU tillåter. Men sik omfattas inte av detta undantag. Därför har nu länsstyrelserna gått ut med informationen till yrkesfiskarna.
Varför ingår inte sik i undantaget?
– Man diskuterade det när undantaget togs fram, men man hade inte tillräckligt underlag för att undanta siken, därför togs den inte med, säger Linus Andersson.
Är det något man kommer att göra nu, när man ser de här resultaten?
– Jag vet att Svenska insjöfiskarnas förbund har diskuterat det fram och tillbaka, men jag vågar inte svara på hur de står i frågan nu, säger länsfiskekonsulenten Linus Andersson.
Hur farligt är dioxiner och PCB?
Höga halter av miljöförorenigarna kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet, vilket bland annat kan ge beteendestörningar. Ämnena misstänks också påverka imunförsvaret, fortplantnigsförmågan, hormonsystemet samt orsaka cancer. I höga doser kan dioxin även orsaka så kallad klorakne, en långvarig akneliknande hudinflammation i ansiktet.
Foster och spädbarn är extra känsliga för dioxiner och PCB. Ämnena förs över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken.
Källa:Livsmedelsverket