arkivbild från demonstration 2016 och en arkivbild på en delfin. Foto: Djurrättsalliansen/TT

Djurrättsorganisationer gläds åt delfinariets stängning

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen meddelade Kolmården att deras rikskända delfinarium kommer att stängas. Flera djurrättsorganisationer meddelar att de gläds och stöttar beslutet.

Delfinariet har funnits på Kolmården sedan slutet av 60-talet och några som länge varit emot det är Djurrättsalliansen. I ett pressmeddelande meddelar organisationen att man gläds åt dagens beslut.

– Det var verkligen på tiden och vi är väldigt glada över att Kolmårdens djurpark väljer att avveckla delfinariet. Under decennier har vi arbetat för att delfinariet ska stänga och nu kommer det att bli verklighet. Första gången jag själv protesterade utanför delfinariet var 1993, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen i pressmeddelandet.

Flera hyllar beslutet

Organisationen World animal protection hyllar också beslutet.

– Vi har länge arbetat för att få stopp på delfinshowerna. Nu är det viktigt att delfinerna kommer till nya hem där de kan leva så bra liv som möjligt, helst utan att behöva uppträda. För delfinernas välfärd bör också de flesta flockmedlemmarna få vara tillsammans även i fortsättningen. Vi ser helst att delfinshowerna i Kolmården stoppas helt redan nu. Delfiner är vilda djur som inte mår bra av att hållas i fångenskap och tvingas att uppträda, säger Lina Dahl som är kampanjansvarig i ett pressmeddelande.

Enligt Kolmården ska djurparkens tolv delfiner få nya hem så snart som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet