Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Tillmar är rättsgenetiker i Linköping och har forskat fram en teknik som kan hjälpa Ukraina att identifiera saknade. Foto: Rättsmedicinalverket/SVT

Dna-experter från Linköping ska hjälpa Ukraina att identifiera krigets offer

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals människor uppges vara saknade i Ukraina sedan krigets början. Många av dem är döda – men inte identifierade. Nu ska svenskutvecklad dna-teknik hjälpa Ukraina i arbetet att identifiera det stora antalet dödsoffer.

Metoden är utvecklad av dna-experter på Rättsmedicinalverket i Linköping tillsammans med det amerikanska försvaret och har fått namnet Force.

Tekniken har högre känslighet och gör det möjligt att få fram dna-information från mycket lite eller skadat dna– exempelvis från en kropp som legat ute i naturen en längre tid. Den klarar också att identifiera mer avlägsna släktskap. Hör rättsgenetiker Andreas Tillmar berätta mer i videon ovan.

Kriget i Ukraina

Löst fall i Sverige

Det har tagit flera år att ta fram tekniken som började användas i Sverige i våras. Med hjälp av den nya metoden har man bland annat kunnat lösa mer komplicerade faderskapsfall, trots att man inte haft pappans DNA. Andreas Tillmar har också utbildat representanter från Vietnam i dna-tekniken för att kunna identifiera avlidna efter i Vietnamkriget.

– Nu när vi använt metoden i några ärenden så ser vi att vi kunnat ge svar på några frågeställningar som vi tidigare inte kunnat ge svar på. Det känns givetvis jättebra, säger Andreas Tillmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet