Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Ahlquist hittade döda sillgrisslor vid Fröjelkusten och kontaktade då tillsynsman Måns Hjernquist. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Döda sillgrisslor på Gotlands västkust oroar: ”Mycket ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i lördags har minst 15 döda eller skadade sillgrisslor hittats längs med Gotlandskusten i höjd med Karlsöarna. Flera av fynden ska nu skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för provtagning och analys.

– Det är mycket ovanligt med så många på så kort tid, säger Måns Hjernquist som är tillsynsman på Lilla Karlsö samt ordförande i Gotlands ornitologiska förening.

Ulf Ahlquist bor vid Fröjelkusten och har gjort tre av fynden, varav två på tisdagsmorgonen.

– Jag går här i stort sett varje dag med mina hundar och en kikare för att titta på fåglar. Det är inte ofta det kommer in döda sillgrisslor, säger han.

– Det som är viktigt är att få reda på omfattningen. Är det bara på den här kusten med sillgrisslor eller kommer det in fler? Vi vill få in alla rapporter, säger Måns Hjernqust och säger att mörkertalet ofta är stort.

Fågelinfluensa hos vilda fåglar ökar

Måns Hjernquist vill inte spekulera i vad som kan ha orsakat dödsfallen, men en fågel som var skadad visade tecken som är typiska vid fågelinfluensa. Flera av fynden på Gotland skickas nu till Statens veterinärmedicinska anstalt för provtagning och analys.

SVA rapporterar också i dag att man just nu ser en ökning av antalet fall av fågelinfluensa hos vilda fåglar, vilket är ovanligt för säsongen då viruset normalt har sämre förutsättningar att överleva under sommaren.

Fågelkolonier i flera nordeuropeiska länder har drabbats av ett stort antal döda fåglar. På västkusten har främst havssulor dött och sex av de fåglar som skickats in till SVA visade sig ha fågelinfluensa.

I videon ovan hör du mer om fynden av döda sillgrisslor på Fröjelkusten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet