Foto: Nikllas Luks

Dom i dag i Hagebymålet

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer Göta hovrätts dom i det uppmärksammade Hagebymålet, där två bröder sköts till döds och flera personer skadades mitt i ett bostadsområde i Norrköping.

Det hela ska handla om en infekterad fejd, släkter emellan.

Det var i ett bostadsområde i Hageby i Norrköping som det större bråket urartade.

Skottdramat i Norrköping

Enligt vittnen ska runt ett 30-tal personer ha slagits med tillhyggen som träreglar, eldgaffel, knivar, och vapen på öppen gata.

Kaotiska scener

Situationen har beskrivits som en krigsscen. Poliser först på plats har under rättegången berättat om den där kvällen under påsken förra året.

– Det är fullständigt hysteriskt, det är folk människor som skriker, som gråter, som bara går runt, som är förbannade. Det är en salig blandning av människor som är i affekt av något slag, berättade polisen under rättegången.

Två bröder har stått åtalade misstänkta för mord, försök till mord och grov misshandel.

– Vi anser att de bägge ska dömas för det de står åtalade för. Det är livstids fängelse för båda två, sa kammaråklagare Anna Jakobsson till SVT Nyheter Öst den 18 december 2014.

Tingsrätten friade en av bröderna

Men bara en av bröderna dömdes. Norrköpings tingsrätt dömde den huvudåtalade, den äldre brodern till 12 års fängelse för dråp, försök till dråp och grov misshandel. Den yngre brodern släpptes av tingsrätten, vilket orsakade tumult i rättssalen, där parter från bägge släkter närvarade.

Både åklagare, målsägarbiträde och försvar överklagade domen till hovrätten och den äldre broderns försvarsadvokat Thomas Bodström vill se frikännande.

Hävdar nödvärn

– När det kommer in så många människor beväpnade med knivar kofötter pistoler då har man rätt att försvara sig. Om inte det här är nödvärn då kan vi ta bort den paragrafen, sade Thomas Bodström till SVT Nyheter Öst den 13 november 2014.

Det är också frågan om nödvärn som kan vara det centrala när hovrättens dom idag faller.

När förhandlingarna i hovrätten avslutades beslutade rätten att släppa även den äldre brodern från häktet, i väntan på dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottdramat i Norrköping

Mer i ämnet