Foto: TT Nyhetsbyrån

Dömd till tvångsvård för datorspel

Uppdaterad
Publicerad

En tonårspojke i Östergötland ska omedelbart tas om hand enligt Lagen om vård av unga (LVU) eftersom han tappat kontrollen över datorspelandet.

Förvaltningsrätten i Linköping har fattat beslutet och skriver i domen att pojken ”inte gått i skolan sedan förra hösten” och behöver ett eller ett par år på behandlingshem för att få bukt med problemen.

Pojkens föräldrar håller med om att den öppna vård som redan prövats inte räcker, skriver Corren.

”Av utredningen framgår att XX, sedan september 2013, inte längre går i skolan. Han har isolerat sig i hemmet och han tillbringar all sin vakna tid med att spela datorspel. Han har uppvisat ett aggressivt beteende vid konflikter och försök till gränssättning av hans datorspelande. Han har åsidosatt sin mathållning och hygien i sådan omfattning att det medfört risker för hans hälsa då det bl.a. befaras att hans tillväxt kan ha avstannat. Även med beaktande av att det skett en positiv förändring under den senaste tiden anser förvaltningsrätten att XX beteende utgör ett socialt nedbrytande beteende, på sätt som avses i 3 § LVU, och att han därigenom utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer