Rätt sparka tjänsteman som föreslog sex mot praktikplats

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Arbetsmiljödomstolen hade Arbetsförmedlingen rätten på sin sida när en anställd avskedades efter att ha gjort oönskade sexuella närmanden mot en arbetssökande.

Det var i november 2019 som en arbetsförmedlare i Östergötland anmäldes för sextrakasserier. Mannen ska ha gjort uppenbart oönskade sexuella närmanden mot en arbetssökande.

Mannen föreslog bland annat att kvinnan skulle få förmåner i form av praktikplats och körkortsundervisning – i utbyte mot en sexuell relation. Mannen avskedades från sin tjänst på myndigehten och nu har Arbetsdomstolen slagit fast att Arbetsförmedlingen hade rätten på sin sida när de gjorde så.

”Enligt Arbetsdomstolen har han genom detta agerande utnyttjat sin ställning på ett högst klandervärt sätt”, skriver domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.