Vår reporter Patrik Widegren är på plats i Klintehamn och reder ut varför Mark- och miljööverdomstolen säger nej till SMA Mineral. Foto: SVT

Domen: Nej till utökad kalkbrytning i Klinte

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade Mark- och miljööverdomstolen sin dom om SMA Minerals utökade kalkbrytning i Klinte på Gotland. Mark- och miljööverdomstolen säger nu nej till bolagets planer eftersom trafikfrågorna inte fått svar.

Bolaget ville utöka sin kalkbrytning i Klinte från 95 000 ton årligen till 900 000 ton. Den kraftigt utökade brytningen skulle gett upphov till många tunga transporter ner till hamnen i Klintehamn.

En avgörande anledning till att domstolen säger nej är just att trafikfrågan inte är löst. Man hänvisar i domen bland annat till Trafikverket som menar att delar av transportvägen har ”en av länets mest komplicerade trafiksituationer”.

Mark- och miljööverdomstolen konstaterar att det ”inte går att överblicka vilka nödvändiga trafiksäkerhetshöjande åtgärder som går att genomföra. Bolaget har inte heller visat att de olägenheter som den tunga trafiken kommer att ge upphov till kan bemästras genom villkor och skyddsåtgärder.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet