Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Dopning är ett stort problem och sannolikt ett växande problem”, säger Benjamin Prom, gruppchef för områdespolisen i Norrköping. Foto: Jessica Gow/TT/Edina Foric/SVT

Polisen varnar: Gym har blivit rekryteringsyta för kriminella – växande problem med dopning

Uppdaterad
Publicerad

Att det både förvaras och sker försäljning av dopningspreparat och narkotika på gymmen ser polisen som ett växande problem.

– Vi ser att gymmen har blivit ett tillhåll för kriminella, det är lite skyddad verkstad, säger Benjamin Prom, gruppchef för områdespolisen i Norrköping.

Träning på gym har blivit allt populärare bland unga. Samtidigt som trenden medför många hälsofördelar ser polisen också risker. Gymmet blir en av många ytor där unga kan fångas upp för nyrekrytering, säger polisen Benjamin Prom.

– Det är en bra skyddad yta för att närma sig en ungdom och försöka värva in unga i brottslighet och problem, säger han.

Det sker också försäljning av narkotika och dopning på flera gym, och enligt Prom är fenomenet sannolikt växande.

Dopningspreparaten används heller inte enbart för att öka sin prestation på gymmet – utan även för att ta bort känslor och för att utföra brott.

Satsning mot dopning

Polisen samarbetar med Norrköpings kommun och ett tiotal gym i området genom metoden ”100 % Ren Hårdträning”. Syftet är att minska användningen av dopningspreparat på gym och träningsanläggningar.

– När ett gym ansluter sig till metoden så utbildar vi personal, säger Benjamin Prom.

I videoklippet hör du Benjamin Prom, gruppchef för områdespolisen i Norrköping, berätta vilka utmaningar polisen ser med dopning kopplat till gym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.