Svalt i juni, värmebölja i juli och början av augusti och sedan kraftiga skyfall samt åskväder så kraftiga att folk tappade hakan. I helgen var det Skånes tur att få en släng av sleven, runt 90 millimeter regn föll i Malmötrakten och folk fick simmandes rädda sig ur bilar och bussar.
Sommarvädret har varit en generös källa till samtalsämnen, och även SMHI:s personal har fått ta emot fler samtal än vanligt från förundrade personer.
– Folk har hört av sig om de sett till exempel tromber, berättar Sverker Hellström, klimatolog vid SMHI.
Varm Norrlandssommar
Juli var den mest extrema månaden då det var rekordvarmt. Framförallt i Norrland, på gränsen till Norge, blev sommaren ovanligt varm med 28 grader i Katterjåkk.
– Det var det varmaste sedan 1920-talet, säger Sverker Hellström.
Värmen hängde kvar in i augusti och den 4 augusti slog Falun sitt eget värmerekord med 35,1 grader, detta var också den varmaste temperaturen som uppmätts i Sverige den här sommaren.
Värme och extrem torka i juli gjorde att skogsbränder blossade upp runtom i landet, bland annat den stora branden väster om Sala.
Skyfall och översvämning
De som önskat regn fick sin önskan uppfylld med råge när skyfallen drog in över Halland och Bohuslän i mitten av augusti. Nissan svämmade över sina bräddar och orsakade svåra översvämningar i bland annat Oskarström och Getinge. I de översvämningsdrabbade områdena i Halland uppmättes 300 millimeter regn hittills i augusti.
Det öste ner även på andra håll i landet, regnrekordet tog Hällum i Västergötland där det regnade 134 millimeter på ett dygn. De dramatiska åskvädren med blixtar som i Skåne lyste upp hela himlen är en konsekvens av den varma och fuktiga sommaren.
– Varm luft och fuktighet är gynnsamt för åska. Vi har haft den kombinationen i sommar.
Höst i Norrland
- När dygnsmedeltemperaturen är under tio grader fem dygn i sträck så innebär det att hösten är här och sommaren är slut, enligt SMHI.
- På flera ställen i Norrland, Jämtland och i Dalarna har hösten meteorologiskt sett anlänt.
- Den meteorologiska indelningen säger att hösten övergår i vinter när dygnets medeltemperatur sjunker under noll-strecket under en längre period.
Källa: SMHI