– Jag har lärt mig mycket under den tiden jag har varit i trädgården, säger Anita Johansson. Foto: SVT/Christian S ZetterdahlVisa alla (2)
Visa alla (2)

Anita odlar jobb i Drivbänk

Publicerad

Vid Vreta kluster utanför Ljungsbro drivs sedan en tid tillbaka projektet ”Drivbänk” – en arbetsmarknadsinsats för att hjälpa arbetslösa med odlingsintresse till nya jobb.

När jag kliver in i det stora växthuset möter jag Anita Johansson som har varit arbetssökande under många år. Idag arbetar hon med att binda upp chilifrukter.

– Det var min dotter som tipsade mig om att jag borde gå här. Hon sa: ”Det här är bra för dig som gillar att odla och sådär...”

Det var så det började att jag kom hit, säger Anita Johansson.

Brist på arbetskraft inom de gröna näringarna

Vid Vreta Kluster har man byggt upp en företagslik miljö med både en visningsträdgård och ett växthus för att kunna hålla utbildningar året runt.

– Vi ser att det finns en otrolig arbetskraftsbrist ute bland våra företag, men steget att anställa är ganska stort. Så vi såg att om vi matchar människor med det behov som finns  – så är chansen till ett riktigt jobb mycket större, säger projektledare Louise Ridderström.

Lite av mycket – ingen kommersiell odling

I trädgården odlas en liten andel av många olika grönsaker, blommor och andra växter, för att alla ska kunna lära sig arbeta kommersiellt.

Men tanken är inte bara lära sig att odla utan att även få en inblick i hela livsmedelkedjan. Därför ingår också en caféverksamhet inne i Linköping.

– Där utbildar vi människor som kan arbeta inom café och restaurang, och de är också här ute emellanåt för att lära sig nya saker. Att kockarna är utbildade ”från trädgården till tallrik” – det är väldigt viktigt idag, säger projektledare Louise Ridderström.

Under sommaren är det 20-talet arbetssökande personer som arbetar med trädgården. Foto: SVT

Många har fått nya jobb

Projektet har hittills sysselsatt 70-talet personer och av dem så har 18 procent fått ett nytt arbete.

Anita Johansson tycker att hon har lärt sig mycket under den tiden hon har varit här.

Vad tror du om chansen att få jobb efter den här utbildningen?

– Jag har redan fått ett jobb. Jag ska snart börja på ett företag i Linköping där jag ska arbeta som husmor. Så det ser jag fram emot med spänning, säger Anita Johansson, med ett leende på läpparna.

Drivbänk finansieras huvudsakligen av Linköpings Kommun och Samordningsförbundet Centrala Östergötland.

I projektet ingår kontinuerliga studiebesök, samt kortare eller längre praktik.

Personer som är lämpliga för projektet:

– Du ska vara arbetssökande

– Du visar stort intresse för odling och har ambition att utvecklas inom grön näring

– Du kan ha en bakgrund inom odling, i form av utbildning och/eller yrkeserfarenhet

– Du har språkkunskap för att kunna tillgodogöra sig en odlingsintroduktion på svenska

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet