Hör forskarna berätta om framtidens drönartrafik Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden och Nocolai Grant

Linköpingsforskarna förbereder motorvägar i luften – ”Kan bli tusentals drönare över Norrköping”

Uppdaterad
Publicerad

Vi tycks närma oss en framtid med mängder av drönare i luften, så nu måste regler tas fram för att undvika olyckor. Några av de ledande forskarna jobbar med Norrköping som modell.

Forskare runt om i världen tittar nu på hur drönartrafiken ska klaras av i framtiden. Valentin Polishchuk leder forskargruppen vid Linköpings Universitet som använder Norrköping som modell när man tar fram flygkorridorer för drönarna. Han tror att det kan komma att finnas tusentals drönare ovanför Norrköping – se mer om det i videon ovan.

Valentin Polishchuk, forskare Linköpings Universitet, framför datorsimulering Foto: Carl Bruno Tersmeden/SVT

Masstester av Covid med hjälp av drönare

Ifjol skrev brittiska tidningen Daily Mail om forskarna i Norrköping, för då hade de räknat ut hur många drönare det skulle krävas för att göra täta tester av Norrköpingsborna vid en pandemi. Provutrustningen skulle flygas ut från Vrinnevisjukhuset, och forskarna kom fram till att det räckte med 36 drönare för att alla Norrköpingsbor skulle kunna testa sig var fjärde dag.

Forskargruppen kommer också att delta i ett europeiskt projekt nästa år, då det på sex platser i Europa ska testas att skicka paket längre sträckor med förprogrammerade drönare. I Sverige ska paketet flygas mellan Linköping och Norrköping.

En datorsimulering som visar hur drönarna (de lila prickarna) automatiskt får byta flygkurs när ett flygplan kommer in för landning i Norrköping Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.