Drönare hjälper räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Motala Räddningstjänst blir först i Sverige med att ha en drönare som fast utrustning i sin ledningsbil.
På en minut kan räddningsledaren få en överblicksbild över hela olycksplatsen.

Drönaren är en radiostyrd robot utrustad med filmkamera och är det senaste verktyget hos Räddningstjänsten i Motala. Bilderna från drönaren kan skickas ner till förarens skärm för att snabbt ge en överblick av området.

– Drönaren är tänkt att användas i svåra miljöer där det kan vara farligt att skicka fram människor, säger brandmästare Håkan Sandberg.

Kan användas vid skogsbränder

Den här drönartekniken används allt mer runt om i landet. Men Motala Räddningstjänstblir först i Sverige med att ha drönaren som fast utrustning. Och eftersom det är nytt är användningstillfällena inte helt spikade utan kommer användas när det kan tillföra räddningsarbetet.

– Några exempel är vid skogsbränder, olyckor med farligt gods och industribränder. Den kan också skickas in på platser och byggnader där man annars inte kan ta sig in med rökdykare, säger Håkan Sandberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer