Dubbelmordet i Linköping – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelmordet i Linköping har gäckat polisen i 16 år. Med hjälp av dna-register har 37-årige Daniel Nyqvist gripits – och erkänt brott. Detta har hänt genom åren.

  • Oktober 2004 – 8-årige Mohamad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svensson dödas brutalt av en okänd man, beväpnad med kniv. Gärningsmannen lämnar, förutom kniven, spår i form av blod och hårstrån. Även hans blodiga mössa hittas. Men, trots säkrad bevisning och en stor polisinsats kan ingen person gripas för brottet.
  • Januari 2019 – En ny lag ger Polisen rätt till så kallad familjesökning i svenska DNA-register. Det innebär att DNA-spår från brottsplatser kan ge träff även på nära släktingar, såsom föräldrar, barn eller syskon.
  • Mars 2019 – Polisen uppger att de efter sökningar i DNA-register fått fram ett 30-tal personer från Nationellt Forensiskt Centers (NFC) register som har likheter med gärningsmannens DNA. Dessa personer topsas och förhörs.
  • Maj 2019 – Polisen säger att topsningen av personerna från NFC:s register inte gett något, men att man fortfarande är hoppfull om att lösa fallet.
  • Augusti 2019 – Polisen uppger att mördarens DNA istället kommer köras genom två amerikanska kommersiella databaser för släktforskning i hopp om att hitta en släkting till mördaren.
  • Oktober 2019 -Jan Staaf, utredningschef vid polisen i Östergötland, säger till SVT att han tror att man kommer att nå en lösning på dubbelmordet.
  • Juni 2020 – Polisen griper den 37-årige Daniel Nyqvist som också anhålls. Han DNA-topsas och Nationellt forensiskt centrum, NFC, lämnar ett förhandsbesked om positiv träff. Senare samma dag erkänner han i polisförhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet