Foto: SVT

Dubbelmordet i Linköping prioriterat i ny satsning

Publicerad

Polisen ska nu satsa på att klara upp äldre ouppklarade mordfall, så kallade cold cases. Bland prioriterade fall återfinns dubbelmordet i Linköping 2004.

Polisen ska vidta åtgärder i ett stort antal äldre ouppklarade mordfall. Avskaffandet av preskriptionstiden för mord och utvecklingen av DNA-tekniken har gjort det möjligt.

– Ett kallt fall får inte vara så fruset att det inte går att tina upp, säger rikspolischef Bengt Svenson.

Den första juli 2010 avskaffades preskriptionstiden för mord. Med anledning av detta beslutade rikspolischefen i juni 2010 att ge professor Leif GW Persson uppdraget att genomföra en sammanställning av samtliga ouppklarade och icke preskriberade fall av dödligt våld. I uppdraget ingick även att bedöma om det kan vara juridiskt möjligt och praktiskt meningsfullt att vidta ytterligare utredningsåtgärder.

Granskningen omfattar det totala antalet ouppklarade fall av dödligt våld som inträffat under perioden första juli 1985 till och med utgången av år 2010. Det rör sig totalt om 430 fall.

Under en presskonferens under förmiddagen sade Leif GW Persson att flertalet av fallen blir svårlösta, men menade att omkring 25 fall bör kunna klaras upp.

– Ett exempel är dubbelmordet i Linköping. Man har faktiskt åtskilliga personer som återstår att kolla. Där har vi dna och då gäller det bara att hitta gubben, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet