Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rickard Lundin, sjukvårdsledare vid Region Östergötland, berättar vad utredningen har kommit fram till. Foto: Jessica Gow/TT

Dubbelmordet: Inget dataintrång bakom läckt journal

Uppdaterad
Publicerad

Efter gripandet av den misstänkte 37-åringen för dubbelmordet i Linköping, så läckte känsliga uppgifter om personen ut på nätet.
Nu visar Region Östergötlands interna utredning att inget dataintrång har begåtts av personal vid hanteringen av journalen.

Dubbelmordet i Linköping har fått stor uppmärksamhet i sociala medier och en journalkopia, som rör den misstänkte mannen, läckte ut på nätet. Det handlar om handlingar som omfattas av stark patientsekretess.

Region Östergötland inledde en utredning för att försöka ta reda på om någon anställd befattat sig med dokumentet på ett otillåtet sätt, men nu meddelar man alltså att inget tyder på att någon har fått olovlig åtkomst av journaluppgifterna.

– Vi ser att en kopia är utskriven av oss till patienten, men att han sedan lämnat den vidare till en annan myndighet, säger Rickard Lundin, sjukvårdsledare vid Region Östergötland.

Hur vet ni det och vilken myndighet är det?

– När vi har spårat kopian så har vi sett att den är diarieförd vid en annan myndighet, som jag tyvärr inte kan säga vilken det är, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Rickard Lundin, sjukvårdsledare vid Region Östergötland Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet