Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Stjärne ordförande Asby Alpina Foto: SVT

Dyrköpt skidpremiär i Asby – Klubbordföranden: ”70 000 kronor per dygn”

Uppdaterad
Publicerad

Det är grönt på många håll i Östergötland, men i länets sydligaste kommun Ydre leder en grusväg in till en snötäckt vinter-oas.

I Ydre öppnade Asby Alpina traditionsenligt sina backar för skidentusiaster på juldagen. För att få backarna redo i den annars gröna omgivningen har man använt sig av snökanoner som totalt använder sig av 3000 liter vatten per minut.

– Det kostar oss ungefär 70 000 kronor per dygn att spruta snö. De två backarna som är öppna tog 5-6 dygn att färdigställa, säger Asby Alpinas ordförande Anders Stjärne.

Ydre

Dyrköpt snö

Asby Alpina drivs av ideella krafter och trots det hårda arbetet och stora kostnaderna som krävs för att hålla backen öppen så menar Anders Stjärne att det är värt varenda krona.

– Det drivs av oss entusiaster och vi gör det för våra småttingar och ungdomar ska ha något att göra under vintersäsongen, säger han.

Hör reaktionerna från skidpremiären i Asby i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ydre

Mer i ämnet