Foto: Fredrik Persson/TT, Jessica Gow/TT

Dyster framtidsbild från mäklare om corona blir långvarig

Uppdaterad
Publicerad

Det finns absolut en oro för att bostadsmarknaden kommer att avstanna om den ekonomiska situationen i samhället fortsätter att bli sämre. Då bostadsköp är en stor och viktig affär man gör,så tenderar människor att avstå att köpa och sälja när det råder stor oro i samhället. Det menar östgötamäklare.

Fortsätter coronasmittan att sätta stora negativa avtryck i den svenska ekonomin så befarar mäklare i Östergötland en mycket dyster framtid.

– Vi upplever att det är fortsatt många intressenter på visningar men spår att oron för att sälja kommer att påverka marknaden från och med nu, säger Petter Klefbäck mäklare från Norrköping och ledamot av Mäklarsamfundet.

Konkurser hotar

Den ekonomiska krisen som tenderar att blir allt större ju längre coronakrisen fortsätter kommer att påverka människors både vilja och möjligheter att köpa bostad och det drabbar mäklarbranschen mycket negativt menar man från mäklarhåll.

– Då det är branschstandard att arbeta provisionsbaserat så riskerar många att stå helt utan inkomst om affärerna upphör, och de företag som betalar ut delar eller hela lönen i fast lön kommer i ett sådant läge att med stor sannolikhet gå omkull på kort tid, säger mäklaren Petter Klefbäck från Norrköping.

Söker lättnader

Det finns åtgärder som kan lindra utvecklingen anser mäklarna.

– Lätta på kraven för kontantinsats och amorteringskrav. Underlätta för familjer där alla låntagare inte har tillsvidareanställning att få lånelöfte. Bedömare pratar om en stor arbetslöshet redan till sommaren och att hitta lösningar för folk med a-kassa att göra bostadsaffärer tror jag kommer vara betydande, säger mäklaren Petter Klefbäck i Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer