Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin ”E-type” Eriksson förbereder sig inför högläsningen av Röde orm. I klippet berättar han vad Frans G Bengtssons vikingaepos betytt för honom och hur nerverna står sig inför direktsändningen. Foto: Axel Brantemo/SVT

E-type läser högt ur Röde orm: ”Det är min bibel”

Uppdaterad
Publicerad

På lördag upprepas förra årets slow tv-succé med högläsning ur en svensk klassiker. Martin ”E-type” Eriksson är en av flera artister och skådepelare som kommer att turas om att läsa Frans G Bengtssons vikingaepos ”Röde orm” direkt från Borgeby slott i Skåne.

SVT Nyheter Öst träffade den nyblivna Vadstenabon Martin ”E-type” Eriksson när han var i full färd med att repetera in det stycke som han själv ska läsa.

– Intresset för vikingar har jag haft sedan jag var mikroskopisk, eftersom båda mina föräldrar var historiker. Men jag fick Röde orm av min bästa vän Andreas när jag fyllde 16 eller 17 år. Och den boken har varit med på resor över precis hela världen sedan dess, säger han.

”Var ingen dumskalle”

Han har ett väldokumenterat vikinga- och historieintresse och Martin Eriksson berättar att Frans G Bengtssons bok spelat en enormt stor roll för honom.

– Det är såklart fiktion. Men det finns en stor historisk kunskap bakom. Frans G Bengtsson var ingen dumskalle. Boken är skriven för 70-80 år sedan och ändå är det ett så enormt stort kunnande.

Direktsändning i 14 timmar

Boken kommer att läsas högt från Borgeby slott i Skåne av flera profiler och totalt kommer sändningen vara i cirka 14 timmar. Och för att spela in det hela används samma teknik som vid inspelningen av en annan slow tv-jätte – ”Den stora älgvandringen”.

– Jag tycker att det är ett roligt projekt. Samtidigt tycker jag lite synd om älgarna som fått sparken och att man tagit in oss istället. Men de kommer väl tillbaka hoppas jag, säger ”E-type”.

I klippet ovan berättar han mer om vad ”Röde orm” betytt för honom.

Om högläsning på Trettondagen:

Direktsänd högläsning från Borgeby slott. Tio skådespelare och artister läser Röde Orm av Frans G Bengtsson.

Medverkande är: Sten Ljunggren, Rasmus Luthander, Martin Eriksson (E-Type), Magnus Roosmann, Andreas T Olsson, Angela Kovács, Anna Maria Käll, Ingela Olsson, Sissela Kyle och Bahar Pars.

Kan ses på SVT Play samt SVT 1 – lördag 6 januari kl 08.00-cirka 22:00 och i efterhand på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.