Efter branddådet – socialkontoret i Motala får spela in kamerabevakning

Publicerad

Den 9 december förra året vandaliserade en man i 20-årsåldern socialkontorets väntrum i Motala och anlade en brand.

Nu får kommunen gehör i förvaltningsrätten för att spela in bilder från de tre övervakningskameror som har satts upp i väntrum och reception.

Med tanke på antalet incidenter ser domstolen området som en brottsutsatt plats. Därför behövs inspelningarna för att förhindra och utreda brott, enligt rätten.

Samtidigt framhålls att integritetsintresset är stort vid ett socialkontors väntrum och reception och begäran att även spela in ljud avslås Integritetsskyddsmyndigheten har bara velat gå med på övervakning utan inspelningsmöjligheter.

Motala

Dömdes till fängelse

Polisens statistik visar att det har gjorts 44 anmälningar om brott och inträffat 34 händelser under perioden 2018–2021 som har koppling till socialkontoret.

Mannen som begick branddådet förra året dömdes i januari i år till fängelse i två år för olaga hot, skadegörelse, mordbrand, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet