I dag var det upprop och skolstart på det före detta konkursdrabbade John Bauergymnasiet i Norrköping. Foto: SVT

Efter konkursen – upprop på nya JB-gymnasiet

Publicerad

Efter att en ny ägare med den förre vd:n i spetsen har rekonstruerat bolaget drar verksamheten på det före detta konkursdrabbade John Bauergymnasiet i Norrköping åter igång. I dag heter det JB-gymnasiet.

Efter svidande kritik från Skolinspektionen gick John Bauer-skolorna i konkurs i juni. I Norrköping hade eleverna lägre betyg än genomsnittet och fick inte det särskilda studiestöd som de hade rätt till. De hade dessutom fler lärare som saknade relevant utbildning.

Hotades av avbrutna studier

Gymnasisterna hotades av avbrutna studier.

Men efter att företaget nybildats så är verksamheten i gång igen. I dag var det upprop och skolstart på det före detta konkursdrabbade John Bauergymnasiet i Norrköping. Och just hotet om avbrutna studier verkar inte ha satt några djupare spår.

”Jag tror på det här”

– Jag hoppas på att det ska bli bra. Det går väl inte att få bättre, med tanke på att John Bauer har ett väldigt bra rykte redan innan och med tanke på att samma lärare är kvar. Jag tror på det här, säger eleven Ronja Edengren.

Vilka garantier har du att du får fullfölja utbildningen?

– Det har jag faktiskt ingen aning om.

Skärpta krav på friskolor

Rektor Tommy Thundahl ser ingen risk för att en konkurs ska inträffa igen.

– Kraven på ekonomisk soliditet har ökat och Skolverkets generaldirektör har också klart och tydligt sagt att den verksamhet som drivs inom ramen för friskolor måste vara ekonomiskt solid. Det får alltså inte hända några mer sådana här grejer inom friskolebranschen, säger han.

Samtliga dök upp

Konkursen verkar inte ha påverkat skolan i någon större omfattning – samtliga av de 23 anmälda till Restaurang och livsmedels-programmet kom till dagens upprop.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

John Bauer-gymnasier kritiseras

Mer i ämnet