Foto: TT

Efter interna kritiken – Polisen utvärderar samtalsklimatet

Publicerad

Många poliser vågar inte säga vad de tycker om den egna organisationen. Nu ska samtalsklimatet granskas.

Polisområdet Östergötland beställer en extern utvärdering av samtalskulturen hos myndigheten.

Förra året kom det många signaler om att poliser inte kände sig bekväma med att uttrycka missnöje över den egna organisationen. Undersökningen, som är anonym, granskar Linköpings, Norrköpings och Motalas lokalpolisområde och inleddes redan i början av februari och pågår till efter sommaren. Polisen säger att det är ett tidskrävande arbete och därför ska metoden testas först och om den ger goda resultat så ska den användas på fler områden.

Förbättringsförslag

Syftet är att undersöka hur poliser upplever sina möjligheter och svårigheter med att kunna uttrycka missnöje, och att på så sätt få fram förslag till förbättring.

– Det är viktigt att vi gör detta för utvecklingen av vår verksamhet och vi har valt en utomstående forskare för att få en fristående och ofärgad utvärdering, säger Robert Wallén, polisområdeschef i Östergötland.

Strukturerna styr

Forskaren som ska genomföra undersökningen heter Malin Wieslander och har lång erfarenhet av forskning inom polisen. Bland annat har hon forskat om mångfald inom polisutbildningen och värdegrunder för poliser.

– Det är ett meningsfullt uppdrag och en fråga som behöver undersökas grundligt för att förstå de mekanismer och strukturer som påverkar poliserna i sin yrkesvardag, säger Malin Wieslander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer