Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från muddringen av Valdemarsviken. Foto: SVT

Efter sex års tvist – förlikning mellan Valdemarsviks kommun och entreprenör

Publicerad

Sedan 2015 har det pågått en tvist mellan Valdemarsviks kommun och entreprenören DEC NV gällande utökade kostnader i samband med miljösaneringen av Valdemarsviken. Nu har kommunen och entreprenören nått en uppgörelse om förlikning, enligt ett pressmeddelande från kommunen.

– Uppgörelsen som träffats medför att budgeten på 307 miljoner för saneringsprojektet kommer att överskridas med cirka 14 miljoner, ett belopp som Naturvårdsverket, genom Länsstyrelsen i Östergötland, också gett löfte om att utöka sitt tidigare bidrag med, säger Thomas Örnberg, beställarombud i projektet, i pressmeddelandet.

Förlikningen ska alltså inte betyda några ökade kostnader för Valdemarsviks skattebetalare.

Hittade mer på botten

Saneringen genomfördes i hamnen för att få bort rester av utsläpp från den gamla, nedlagda, läderindustrin. Kostnaden stod staten, via Naturvårdsverket, för.

Entreprenören krävde ytterligare 56 miljoner kronor för tillkommande kostnader. Uppgörelsen innebär att de får 27 miljoner.

– DEC NV menade att det var fler föremål på botten än vad de räknat med. Vi ansåg att de haft skäl att beräkna detta när de la anbudet, säger Erland Olauson, ordförande i miljöprojektets styrgrupp, till SVT Nyheter Öst.

Se bilder från muddringen – en av de största miljösaneringarna i Sverige – i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet