John Andåker är chef för polisens utredningssektion Östergötland. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Efter skjutningarna i Linköping – över 2 000 förhör har hållits

Uppdaterad
Publicerad

Linköping har i år drabbats av 11 skjutningar – fyra personer har dödats och flera skottskadats. Polisen fortsätter utreda händelserna och har nu genomfört över 2 000 förhör i jakten på skyttarna. Flera personer är frihetsberövade – men fortfarande är ingen misstänkt för morden.

I maj sköts en 20-årig man till döds i Berga. I augusti skjuts en 16-årig ihjäl och en 15-åring skadas i samma bostadsområde. Bara några veckor senare skjuts en ledargestalt i ett kriminellt gäng till döds på en restaurang i Skäggetorps centrum och i oktober skjuts en man ihjäl med flera skott i Lambohov.

Över 2000 förhör

Fortfarande har polisen ingen misstänkt för någon av de dödliga skjutningarna. Men enligt polisen har man inhämtat en stor mängd uppgifter i ärendena. Det handlar bland annat om över 2 000 förhör och utredningarna består av ungefär 3 500 dokument.

– Vi arbetar med att analysera informationen i dessa utredningar för att se om det finns uppgifter som kan leda oss till ett åtal. Vi väntar även på svar från NFC angående flera undersökningar. I nuläget kan vi inte gå ut med information om vilken typ av undersökningar det rör sig om, skriver Linköpingspolisens utredningschef John Andåker i ett mejl till SVT Nyheter.

Frihetsberövade för mordförsök

I två av skjutningsärendena från i år finns det personer frihetsberövade. Just nu pågår huvudförhandling mot en man som misstänks för mordförsök efter att ha jagat personer med en pistol i Lambohov i augusti och flera personer sitter häktade misstänkta för inblandning i ett mordförsök i Ryd den 15 september.

Enligt flera uppgifter till SVT Nyheter Öst bottnar skjutningarna troligtvis i flera konflikter, både mellan och inom, kriminella gäng verksamma på Linköpings narkotikamarknad.

Skottlossningar är historiskt sett svåra att utreda. I klippet berättar chefsåklagare Eva Nemec Nordh om tre förutsättningar som ökar chansen att ett skottlossningsärende ska leda till åtal:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.