Regeringen vill göra järnvägsövergångarna säkrare. Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande – regeringen vill göra järnvägsövergångar säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Det var i början av februari som SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter kunde avslöja att allvarliga säkerhetsbrister har bidragit till minst tio dödsfall på obevakade järnvägsövergångar. I hälften av fallen har Trafikverket känt till bristerna i förväg.

Idag meddelar Trafikverket att man fått i uppdrag av regeringen att öka takten för åtgärder och att investeringar ska tidigareläggas.

–  Totalt sett så ligger hela säkerhetspaketet på tre miljarder kronor, och sedan gäller det då att göra själva prioriteringen mellan de här oskyddade plankorsningarna. Framför allt måste vi titta på de som är värst utsatta och där det skett förändringar i byggnation av hus och samhällen, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

SVT granskar järnvägen

Dödsolyckor i Östergötland

Två dödsolyckor har inträffat på obevakade järnvägsövergångar i Östergötland i år. Totalt finns det i landet cirka 3500 av de här oskyddade övergångarna, och vid över 1100 av dem så är till exempel inte kravet på fri sikt uppfyllt. Trafikverket har tidigare sagt att man har en ambition att omkring 100 av dessa övergångar ska byggs om årligen.

– Den siffran får vi nog komma tillbaka till, det är lite för tidigt att säga. Det beror på hur mycket pengar som omfördelas och hur upphandlingarna med entreprenörerna fortgår, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet